HOMESICK – WHAT IS IT AND HOW TO DEAL WITH IT?

Mis on koduigatsus? Midagi, mida me kõik ilmselt kordki elus oleme kogenud. Tunne, mis kraabib sees ja tekitab tungi istuda esimesele lennule või bussile, et jõuda kuhugi, kus on su lähedased ning kus tunned end kindlalt. Olen nüüdseks natukene üle nelja aasta välismaal elanud ning iga viimne aasta Novembris pakin ma kohvrit ning ostan lennupileteid, kuid lõpetan pisaratega ja mõeldes, et kõigest kuu pärast lähen niikuinii koju – jõulud siiski. Asi ei ole isegi selles, et soovin kolida Eestisse tagasi (hetkel), asi oli pigem rahuldamaks enda kodutunnet ning tunda, et mul on keegi kuskil olemas. Näiteks, kui ma tulin koju, siis teatud aja möödudes tundsin (tunnen siiani alati), et midagi on jälle puudu ja tekkib rahutu tunne. Tahan minna ja tulla.

See aasta on teistsugune.

Ma ei paki kohvreid ja ei pisarda, vaid olen rahulikum kui kunagi varem. Peale väikest otsingut koduigatsuse kohta leidsin, et minu elu on muutunud selliseks, mis ei põhjusta koduigatsuse “välja tulemiseks”. Mõtlesingi sellest täpsemalt rääkida.

dwKoduigatsus tegelikult kohati ei olegi otseselt KODU IGATSUS, vaid pigem igatsus millegi normaalse järele või millegi, millega sa oled ülesse kasvanud – rutiin, sotsiaalne elu, inimesed su ümber. Kohati need on faktorid, mis aitavad meil ellu jääda. Väga vähesed tunded on su ümber jäädavalt tähendamaks, sa tunned neid ära ning need kui täiustavad sind. Koduigatsus on midagi, mis tuleb kui lainetes ja ootamatult.

Su emotsioonid ja mind ütleks kui sulle, et sa oled enda elemendist väljas.

MIS SOODUSTAVAD KODUIGATSUST?

Koduigatsus tuleb inimese vajadusest tunda ühendust kellegagi, armastusest ümberringi ning kindlustundest. Miks ma ütlesin, et koduigatsus ei tähendab, et sa tunned puudust enda tegelikust kodust? Võib-olla sul polegi otsest kodu või on lahutatud vanemad. Tegelikkuses esimeses lauses saigi juba ära mainitud, mis soodustavad koduigatsuse tunnet. Kusjuures, koduigatsust võid tunda ka elades 100km enda lähedastest eemal.

Koduigatsusega puutume kokku kõige enam siis, kui meie elus toimuvad suured muudatused – lahkuminekut, elukoha muutus, riigi muutus, töökoha muutus.. Just name it.

dsc_0845

KUIDAS KODUIGATSUSEGA TOIME TULLA?

Mooduseid on palju, kuid omast kogemusest toon välja mõned peamised, mida leian, et aitavad koduigatsusega toime tulla.

  1. SULANDU KOHALIKE ELLU
    Lihtne öelda, raske teostada kuid näiteks õppida kohalikku keelt, nende toite või kultuuri. Võta osa üritustest, kuhu kohalikud lähevad või uuri, kuidas nad näiteks juba jõule peavad.
  2. ÄRA ÜTLE “EI” ENDA HOBIDELE
    Olen seda juba 10x rääkinud, kuid peale välismaale kolimist ütlesin ära enda suurimast hobist – tantsimisest. Selle aasta märtsis alustasin sellega uuesti ning see on muutnud mu elu ainult paremaks. Inimesed mu ümber, uued seiklused ning väljakutsed. Ära ütle ära millestki, mida sa armastad teha.
  3. RUTIIN
    See on tegelikult üks tähtsamaid punke siit nimekirjast, isegi kui mulle ei meeldi rutiin, siis pean tunnistama, et sel on ka häid külgi. Jah, mu on tekkinud rutiin. Iga päev ärkan kell 7-8 ning olen kindel, et kell 16-17 lõpetan töö, millele järgneb ilmselt jõusaal või tantsimine. Ma tean, mida ma teen viis päeva nädalas ning kaks ülejäänud päeva on minu enda kätes. Rutiin tekitab kindlustunde, mis ehk välismaale kolides jäi kaduma.
  4. ÜTLE ROHKEM “JAH” AKA TEE MIDAGI UUT
    Olgu selleks mingi üritus, kohting või mis iganes toob sära su ellu. Õpi ütlema “JAH” more often and louder, kuna just tänu sellele kohtud uute inimestega, kes võivad meeletult tähtsaks muutuda sulle, ning enda rutiini keskel tee midagi, mis natukene toob särtsu.
  5. VÕTA ENDALE “OMA” AEGA
    Ma hakkasin näiteks Suits’i vaatama ja totaalselt naudin seda aega, mil olen enda maailmas. Seda punkti saab võtta ka teisest küljest – näiteks oled täiesti uues keskkonnas, siis see on tähtis, et sa õpiksid enda keskkonda tundma, näiteks minnes puhtalt jalutuskäigule või ostlema, kuna nii harjud ära, mis on su ümber, kuid samas võtad aega ka endale. See on ääretult tähtis, et oskad nautida Oma aega ning väärtustada seda. Samuti peaksid su lähedased väärtustama seda, et otsid aega endale.
  6. ÄRA VEEDA ENAMUS AEGA ENDA KODUS
    Eelmises punktis mainisin, et vaatan Suitsi enda KODUS ja nüüd ütlen, et ära viibi koguaeg enda kodus? Minu olukord on natukene teine, kuna näiteks ma tean Taanit, taanlasi, nende kultuuri ja hoian end tegevuses ülejäänud 10-20% enda vabast ajast. Samuti ma tean, kui lihtne on minna ülikooli ja peale ülikooli veeta terve vaba aja ainult endas kodus, kuna kodus on ju hea. Peale kõige, nagu ülevalpool mainitud, siis eelneval kolmel aastal oli mul raskusi koduigatsusega ning just selline oligi mu elu tolajal – kool ja kodu. Ei olnud hobisi või midagi lisaks, mis muudaks mu igapäeva elu natukenegi säravamaks ja kohati läksin kui hulluks. GO OUT!
  7. OLE TERVISLIK
    Ärge saage nüüd valesti aru, te ei pea porganeid näksima ainult, kuid ideaalis oleks sul mingi aktiivne hobi (jõusaal, tantsimine, jooksimine jne.) või tervislik toitumine, mis mõjutab tegelikult su elustiili ääretult palju. Okei, reaalsuses me kõik ei ole loodud spordiks või aktiivseks elustiiliks, kuid puhtalt burgerite ja külmutatud pitsade mitte söömine on juba samm paremuse poole.
  8. ÕPI MIDAGI UUT
    Ma ühendasin punkti number kahe ja selle. Hakkasin Bachatat õppima, mis on midagi uut, kuid samas minu vana armastatud hobi, tantsimine. Ilmselt vanemast peast ei õpi me palju uusi asju, kuid kui leidub midagi, mida oled ALATI soovinud õppida, siis võta seda kui põhjust, et sa peaksid õppima.

 

Kas oled koduigatsust tundnud? Kuidas sellega toime oled tulnud ning mis soovitusi annaksid mu lugejatele?

dsc_0812

Lõpetuseks jagan Teiega Daniel Wellingtoni pisikest osa nende IMEILUSAST viimasest kollektsioonist, milleks siis Classic Petite Melrose kell. Kella omahind on 129€, kuid koodiga “BIRGITKOOL” saad 15% alla ning hinnaks siis 109.65€ (kohaletoimetamine tasuta)Kood kehtib aasta lõpuni, ehk kindlasti aega jõulukingi mõtlemiseks. Neil meeletult ilusad kellad, leiad endale kindlasti midagi.

No comments

There's no comments to this post. If you find the post interesting, let me know.

Write a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *