HOMESICK - WHAT IS IT AND HOW TO DEAL WITH IT?

IT PROJEKTIJUHT – MINU TÖÖ. KAS SA SOBIKSID SELLELE TÖÖKOHALE?

Olen aastaid unistanud töötamaks moemaailmas, mistõttu ma ei osanud isegi mõelda valikule, et lõpetan IT osakonnas. IT kõlab kui suurem teadus ning valdkond, kuhu ilma IT erialata ei läheks. Jah, minu eriala on tegelikult Rahvusvaheline Juhtimine ning Tootmine (en. Global Management and Manufacturing). Kuidas sattusin IT osakonda, kuidas näeb mu päev välja ning mis on minu kui projektijuhi töö ülesanded – let me tell you.

IT (Information technology) osakond –  osakand, mille ülesandeks on infotehnoloogia süsteemide ja teenuste loomine, järelvalve ning hooldus.

Projektijuht – Isik, kes vastutab konkreetse projekti planeerimise ja täitmise eest.

img_2401

Kes ehk on sarnase valdkonna peal, siis võib-olla vaidleksid mulle vastu ning ütleks, et ma Tootejuht (en. Product Manager), kuid selleks olen tõesti nüüdseks välja kujunenud. Kui ma alustasin enda töökohas, siis olin 100% projektijuhi tiitliga, kuid nüüdseks on firma meeletult muutnud ja nii ka minu töökoht. Kohati kui ülesanded on samasugused, kuid struktuur, protsess ja kõik selle ümber on voolinud teistsuguse kuju.

KUST KÕIK ALGAS?

Kõik algas sellest, mil otsisin praktikat ning üks väheseid valikuid mis mulle sattus, oli Projektijuht IT osakonnas. Võtsin võimaluse vastu puhtalt „Projektijuhi“ nime pärast – päeva lõpuks kõlas see piisavalt moodsalt. Mu teadmiste level oli nulli lähedane, aga kuna mulle meeldis (siiani meeldib) teha koostööd erinevate inimestega ning olla kaastatud erinevatesse projektidesse, siis mõtlesin end proovile panna. Esimesel nädalal pidin silmad peast nutma, kuna istusin tööülesannede ees, mida vihkasin ja mõtlesin, kuidas ma küll sellisesse olukorda küll sattusin. Samuti ka teadsin, et kui praktikat ei lõpeta, siis jääb ka ülikool lõpetamata. Iga päeva lõpus lohutades iseennast „Birgit, pea vastu“. Ühel päeval pandi mind projektidele, mis muutis paljustki.

img_2454

MINU PROJEKTID?

Peale praktikat juhatasin kolme projekti ning jooksin päevas kolm korda vastu seina. Projektideks oli 2 app’i (‘rakendust’ eesti keeles?) ja kiosk lahendus. Tänaseks kasutab minu platvorme 12 000+ inimest kuus ning peamine partner on IKEA. Jah, kõige põnevam kogu protsessi juures oli kohtumised IKEA’s ning nende töötajate treenimine – MINA? IKEA?

Kuna ühel hetkel lõid kõik lained mu pea peal kokku ja erinevad terviseprobleemid hakkasid ilmnema, siis andsin ühe enda projekti ära ning jätkasin ainult mobiil rakendustega (app’idega)… OK, parandus – reaalselt täna (7. Detsember) sain enda kolmanda projekti enda õlule tagasi. Tegemist on rakendusega, mis annab kleindile võimaluse reserveerida meie teenust, aktiveerida ning lõpetada reserveering, kuid samuti avada Bluetooth lukk.

MIS ON MINU ÜLESANDED?

  • Projektide koostamine (analüüsid, statistika, wireframes, flow charts, designs, rääkimine klientidega/juhatuse/partneritega ja arusaamine, mida soovime saavutada)
  • Panna idee paberile võimaliku palju informatsiooniga
  • Teha plaan projektile ning teha kindlaks, et developersitel on kõik ülesanded, use-case’d, disainid, ikoonid olemas.. mis iganes projektida seoses on vaja
  • TÄHTAEG, TÄHTAEG, TÄHTAEG
  • Peale release pean koguma võimalikult palju tagasisidet ja kui tekkib probleem, siis tegema kindlaks probleemi suuruse, põhjustaja ning analüüsima seda, ehk siis andma võimalikult palju infot edasi

Kõik need punktid on üpris pinnapealsed, kuna reaalsus on nii mitmeid faktoreid, mida me projektijuhid veel peame meeles pidama.

.. viimaks ehk ka mu vanemad saavad aru, mida ma täpselt siin Taanis teen. 😀

img_2441

TÄHTIS TEADA PROJEKTIJUHIKS OLEMISEL

  • Tähtaegu pannes ole realistlik – Sa võid soovida kõike eilseks, kuid reaalsuses tuleb alati midagi ette, mis aeglustab kogu protsessi.
  • Luba tähtaeg juhatusele, kui sa oled veendunud, et su tiim suudab seda täita – Alguses andsin palju lubadusi, kuid nagu eelnevas punktis mainitud, siis kõik ei lähe alati nii nagu plaanitud. Nii näitad ka juhatusele, et suudad enda tähtaegades kinni pidada.
  • Kui midagi läheb VALESTI, siis eelkõige pöördutakse Sinu poole, kuna sina lasid tolle projekti ilmavalgusele.
  • Kui aga midagi läks väga SUUREPÄRASELT, samuti siis pöördutakse sinu poole kiitusega.. kuid ära unusta, et sa poleks seda teinud enda tiimita – tuleta ka teistele seda meelde.
  • Millest sain üpris hilja aru, kuid kõigepealt pead suutma olema projektijuht iseendale, enne kui juhatad kogut tiimi. Tõlkides, sa ei saa olla mess.

img_2417

Päeva lõpuks keerleb kõik tiimi ümber, ehk kui keegi ei ole võimeline esitama lubatud tööd, siis see ei ole mitte tema mure, vaid kogu tiimi mure. Ehk me jagame muresi, ideid, lahendusi, võitmisi ja kaotamisi. Kõik on tiimi taga.

KAS MA SOBIN PROJEKTIJUHIKS?

Panen kirja punktid enda kogemusest.. mis on minu silmis kõige tähtsamad.

  1. THINKING-OUTSIDE-OF-THE-BOX – Kõik ideed ning probleemid võivad ilmneda erinevatel põhjustel või ka erineva tagamõttega ning kõige lihtsam probleemi lahendus ei ole alati parim, ehk see on töö, kus kõik võimalused tuleb lauale panna, argumendid nendega.
  2. HEA SUHTLEJA – Projektijuhina sa pead suhtlema enda tiimi, kaastöötajatega, juhatusega, klientidega, partneritega, tarnijatega jne. ehk siis peaksid selleks valmis olema.
  3. SUUDAB TOIME TULLA STRESSIGA – Tähtaja on miski, mis tegelikult loob sinust kui projektijuhi, kuna see on kui su töö saavutus või miski, mille nimel oled vaeva näinud. Reaalsuses, tähtaja lähenemisega kaasneb ka stress. Enne tähtaega pead kindel olema, et projekt on täidetud kriteeriumi vastaselt, samuti kõik kelle igapäeva elu võib uue projekti releasiga muutuda, nad peavad teadma kuupäevast ja muudatustest vähemalt nädal enne… ehk siis tähtaja lähenemisega tulevad paljud asjad pinnapeale. Peale kõige, kui uus muudatus ei toimi ühel hetkel 1000+ kliendile, siis lahenduse probleemile pead leidma just sina.
  4. EI TOHIKS OLLA ‘ÜKSI’ TÖÖTAJA – sulle peab meeldima töötamine erinevate inimestega ning kes teab, ka erinevate rahvustega.
  5. OTSUSTUSVÕIMELINE – Okei, näiteks konkreetselt minu töö on surunud mind nurka ja 95% otustest võtan endamisi. Su lauale võib lennata laest lakke erinevaid probleeme, ideid ning soove, kuid sinust saab kui filter juhatuse/kleintide ning enda tiimi vahel ja otsustaja, mis peaks tiimi järgmine samm olema.
  6. TÖÖTAB KOGUST HINGEST – Kui sa juhatad kogut tiimi, siis eelkõige pead sina olema tööl kogu hingega ning andma endast parima, kuna kohati in the end of the day tiim kuulab sind ja kui sul kaob motivatsioon, siis üks päev näed seda ka tulemustest.

img_2469

Seda lugedes võib tunduda, et meie töö on keeruline, kuid tegelikkuses iga päev on erinev ning kogu protsess on väga huvitav. Sind pannakse proovile ning ainult nii kasvadki tugevamaks isikuks. Projektijuht ja IT Projektijuht ei erine paljust, protsess on enamvähem sama, kuid lihtsalt valdkond teine.

Kas keegi mu lugejatest on projektijuht või IT projektijuht? Mis on sinu kogemus? On sul endapoolseid soovitusi minu lugejatele? 🙂

Kui aga sul küsimusi mulle, anna aga julgesti märku.

Pictures by Gabriel Miranda

4 Comments

  • Margit

    Ühel päeval pandi mind projektidele, mis tegi mu elus 360 kraadise pöörde. – ehk siis samasse kohta tagasi?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Birgit Kool

      Minu mõtte oli muidugi, et kõik muutus totaalselt, kuid näen, kust selline küsimus 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Marge

      360 on täisring. Tegid täisringi samasse suunda. Mõtlesid 180? Poolringi, võtsid uue suuna?

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Birgit Kool

      Täitsa teadlik, et 360 kraadi on täisring ja et täpsustada, muutsin selle ära. 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar

Write a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

HOMESICK - WHAT IS IT AND HOW TO DEAL WITH IT?