Kaalu langus ning uued sihid

Sellest on möödas täpselt kaks aastat, mil tõstsin enda jala jõusaali. Olin eelnevalt vahelduva eduga seal käinud, kuid kunagi ei olnud konkreetset sihti ega motivatsiooni. Kohati seekord ma ei uskunud, et suudan seal piisavalt kaua püsida, et sellest tekkiks harjumus, küll aga lubasin anda endale kolm nädalat ning tundub, et sellest piisas. 21 päeva harjumuse ‘teadus’ tuli kusjuurest ilukiurgilt, kuna ta pani tähele, et inimestel võtab 21 päeva aega harjumaks uue olukorraga, nagu näiteks uue ninaga. Tegelikkuses on selle kohta tehtud uuring ning uus harjumine võtab aega 18 kuni 254 päeva, olenevalt inimesest ning uuest harjumusest. Igatahes, mulle kolmest nädalast piisas ning selle perioodi jooksul on olnud mul nii tõuse kui ka mõõnasi ja samuti mitmeid pause (nii elu muutuste või reisimise tõttu). Küll aga enamasti alati jõudsin vähemalt kolm korda nädalas trenni.

28418535_1853301078013879_908678377_o

ALGUSES TAGASI

Kindlasti ei ole ma tagasi seal, kus alustasin kaks aastat tagasi, kuid mõõtude põhjal olen samasugune, kui eelmise aasta maikuus – kohati isegi halvemas olukorras 😀 . Tähendamaks, olen kaotanud kaalu, musklit ja fat percent on tõusnud. Ma pean igaksjuhuks täpsustama enda sihte. Olen terve elu olnud üpris peenike, mistõttu saanud ebamugavust tekitavaid küsimusi nagu “Kas sa sööd ka?” või “Miks sa nii peenike oled?”, isegi kui tean, et on olemas ka peenemaid tüdrukuid. Küll aga oli see piisavaks põhjuseks mulle, et minna jõusaali ning sihiks saigi kaalu tõstmine ja vormi tekitamine. Kui ma eelnevalt mainisin, et mu kaal on langenud, siis see on pigem mulle probleemiks kui plussiks.

muutused

Ülemine pilt näitabki ära siis minu viimase aasta tõuse ja mõõnasid.

Mida see tabel ütleb?

Body mass index – Indeks mis põhineb inimese kehakaalul ning pikkusel. Mina isiklikult olen peaaegu et alakaaluline ning eelmise aasta mais olingi.. Minu siht oleks seda tõsta umbes 19.5-20 kanti.

  • Alakaaluline: BMI vähem kui 18.5
  • Normaalses kaalus: BMI on 18.5 kuni 24.9
  • Ülekaaluline: BMI on 25 kuni 29.9
  • “Rasvunud”: BMI kõrgem kui 30

Kaal – Kaalu me teame kõik, kui tahan südamele panna, et kaal oleneb nii mitmetest teguritest – toitumisest, geenidest, ravimitest ehk alati ei tasugi just kaalu taga ajada. Ehk kui sa ütled, et ajad taga kindlat numbrit, kahandades rasvaprotsenti ja kasvatades lihasmassi, siis ma ei paneks nii palju rõhku otseselt kaalule. Kaalu ja BMI tulekski ehk pigem silmas pidada, kui soovid olla niiöelda peenike.

Lihasmass – kogu kaal sinu keha lihasmassist.

  • Vanuse 18-40 normaalne lihasmass on 24.4-30.2% (sellest olenevalt siis minnes alla on alla normaalse ja ülessepoole kõrge lihasmass).
  • Kui sihiks on lihasmassi tõsmine, siis sinu sihiks peakski tulema, et iga trenniga kas siis tõstad näiteks hantlite kaale, reps või sette.

Rasvaprotsent – Keha kogus, mis koosneb rasvarakkudest. Minu isiklik rasvaprotsent on hetkel pea 15%, kuid minu siht on hoida see 12-13% protsendi kandis.

  • Naistel – 10-12% on vajalik rasvaprotsent – atleedid võivad minna isegi madalamale kui ‘vajalik’, kuid ei ole tervisele kasulik
  • Naistel – Ideaalne rasvaprotsent on 20-21%
  • Naiste ‘vajalik’ rasvaprotsent on kõrgem kui meestel (meestel kõigest 2-5%), hormoonide ning naiste lapse saamise võimaluste tõttu – meie kehad on lihtsalt nii välja arenenud

28340587_1853303044680349_95056359_o

Kuna mul on ilmselgelt nüüd rohkem aega, kui varem, siis otsustasin end proovile panna ning katsetada ära, kus on minu ‘piirid’. Ühesõnaga ma soovin näha, milleks mu keha võimeline on. Minu siht läheb lihasmassi kasvatamisele, kaalu tõstmisele ning rasvaprotsendi alandamisele. Selle jutuga võib kohe pähe tulla täispumbatud Birgit, kuid see ei ole päris see siht.. ehk räägime lähemalt nendest kõikidest huvitavadest sihtidest.

WAY TO GO

Rühmatrennid

Peale selle, et mul kõik rühmatrennid on taani keeles, siis enamus nimedele vaatan küll peale kui “okouu”. Minu siht olekski proovida kõik rühmatrennid ära, kuigi tean juba ühte, kuhu ma ilmselt ei lähe – bike. Ei kannata seda absoluutselt. 😀

Painduvus

Viis aastat tagasi tegin ma spagaati, kuid kuna lõpetasin tantsimise, siis ka painduvus kadus ning sellest saigi minu uus siht juba möödunud aastal. Kahjuks olen mitmeid kordi motivatsiooni kaotanud ning tolle sihi unarusse jätnud, küll aga soovin selle jälle ülesse võtta. Mis minu lõpp siht on? Olla painduv nii seljast, jalgadest ning üleüldse üle keha, kuna seda on ilus vaadata tantse ajal või üleüldse – muudab keha hoiakut.

Nende kahe pildi vahel on umbes 2 kuud, väike progress on toimunud ning natukene on veel minna… 🙂

spagaat

Lõutõmbed

Hetkel ma ei suuda ühte lõuatõmmetki teha ehk sellele teekonnale võtan teid kindlasti kaasa näitamaks arengu pilte – alustades sellest kuust.

Personaalseks treeneriks

See punkt ilmselt tuleb teilegi üllatuseks, kuna see idee tekkis mulle pähe alles sel aastal ning õigemini siis, kui kohtusin imearmsa Kirsti Vaiklaga, jagadas üksteisega ideid. Ma olen alati soovinud rohkem teada tervise ning meie võimaluste kohta ja leian, et see oleks vägagi arendav mulle endale. Täpsustamaks ära, et ma soovin pabereid teha pigem selle sihiga, et teadmisi omada ning ehk vahel jagada ka Teiega teadmiste põhjal olevaid harjutusi. See öeldud, ma kahtlen, et minust otseselt personaalne treener saab.

Kätel seis

Kätel seisu hakkasin eelmisel aastal harjutama ning tegelikult saan hetkel juba mitmeid sekundeid kätel seista, kuid endiselt soovin omada totaalselt kontrolli enda keha üle, mitte otsida seina kuhu lennata, kui tasakaal kaob.

16819139_1467818163228841_5861230289860442604_o

See öeldud, ma proovin mitmeid postitusi teadmiste põhjal ka Teiega jagada ning olen avatud ka Teie ideele. Muideks, väga vinge oleks, kui TE paneksite mind proovile ehk näiteks tahate näha, kuidas ma teen järjest 30 kätekõverdust või lõuatõmmet jne. Andke aga julgelt märku, kuna mul motivatsiooni üleliia ning vaja kuskil seda kõike välja lasta.

Järgmise korrani…

No comments

There's no comments to this post. If you find the post interesting, let me know.

Write a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *