Siis kui kaotasin võimu enda üle

Ma poleks iial uskunud, aga..

Negativity and positivity can both screw you over, just in different ways..

Su aju on keeruline võrgustik ning see töötab 24/7. Isegi magades. Võttes iga hetk vastu informatsiooni sind ümbritsevast keskkonnast ning mõjutades sellega su olekule ja enesetundele. Olen selle teemaga olnud nii isiklikult kursis, kuid näinud pealt, kuidas see võib mõjutada teisi inimesi. See on uskumatu, mis võim on meie ajul ning mis meie peas toimub, kuna näiteks minu heaolu on see kaks korda peapeale keeranud.

Kuidas?

Mängu tuleb noormees.

img_9668

ALUSTAME ALGUSEST

Ma olen alati üpris tugev isiksus olnud, vähemalt endaarust.. väljaarvatud see üks naiselik päev kuus, kus ma jooksen jäätise järgi ning vaatan kutsikate videosi. See, et keegi suudaks omada minu heaolu üle täieliku kontrolli, oli aga minu jaoks midagi uudset. Kes täpsemalt? Üks noormees. Esimene kord esimeseks korras, kuid kui sellele järgneb teine kord teise noormehega, siis see paneb sind maha istuma ning uurima, milles asi.

Kui ta ei olnud ümbruses, ma olin nutu äärel. Inimesed küsisid, milles mure või miks halb enesetunne ning ma ei osanud sellele vastata. Järgmisel hetkel nägin, et see samune inimese astus uksest sisse ning pidin rõõmust nõrkema. See kõlab ilmselt kui ühe ‘tiineka’ olukord, kui ei, astume sammu tagasi. Ma olen noor olnud ning tean, mis vahe on ühel crush’il ning sellisel kiindumusel, kus kaotad kontrolli. Samuti olen näinud, milleni sellise asi võib viia ning ma ei soovi, et keegi jõuaks ohtliku piirini või et peaksid nägema kedagi tähtsad selleni liikumast. Ma arvan, et vanusega muutub kiindumise tasemed ning ma usun, et keegi out there teab, millest ma hetkel räägin.

img_9735

See muutis nii palju mu mõttemaailmas ja igapäevaelus. See võimus võttis üle nii palju, et soovisin olla koguaeg pildil. Omada kontrolli iga sammu üle. Ülemõtlemine. Rahutu olek. Kogu maailm keerles järsku pea peale.. Kurbuse nutust kuni naeru pisarateni – just selline mõjus keegi peaaegu et võhivõõras mulle.

Teadsin, et ma pole ainuke, kes taolist olukorda kogenud, mistõttu uurin enda lähedaselt sõbrannalt, mis täpsemalt minu ajus toimub. Edasi uurisin ise, kuna miks mitte teada rohkem enda keha kohta. Teadsite midagi sellisest hormoonist nagu neurotransmitter, mis omakorda jaotub dopamiiniks, serotoniiniks ja norepinefriiniks? Ma ei lähe arstlikult põhjalikuks selle kõigega, kuna kindlasti mul ei ole kogut informatsiooni, millele enda juttu põhineda, kuid soovin lihtsalt teadlikust tõsta.

  • Dopamiin – põhineb naudingul ning autasustamisel. Teise sõnaga, kui sa teed midagi hästi ja tunned rõõmu selle üle, siis autasustad end kohati kui dopamiiniga. See samuti õpetad su aju tegemaks seda “head” asja veel ja veel.
  • Serotiin – see on seotud mälu ning õppimisega. Samuti on see seotud sinu depresiooniga ehk kui serotiini tase on limiidist välja, siis tõuseb ka ärevus, paanika ning viha.
  • Norepinefriin – aitab tasakaalutada stressi ning ärevus taset.

img_9658

Naiste keha toodab loomuselt rohkem hormoone kui meeste, mistõttu ka meie hormoonid kõiguvad rohkem. Minnes tagasi minu olukorra juurde, siis tegelikult selle kohta on tehtud uuring ehk siis mis täpsemalt meie ajus toimub. Uuriti ligi 2500 inimest – neile näidati pilti kahest inimesest keda nad teavad ja samal ajal jälgiti nende aju. Üks pilt oli inimesest, kelle vastu neil suur kiindumus ning teine pilt tuttavast. Tuli välja, et nähes inimest, kellele neil suurem kiindumus, inimesete aju muutus aktiivsemaks ning tootis rohkem dopamiini, mis on siis “hea enesetunde” hormoon.

Kui dopamiin on hea enesetunde hormoon, siis räägime serotiinist, mis mõjutas samuti mu olukorda küllalt suures koguses ning käib dopomiiniga käsikäes. Armastus vähendab serotiini tasemet, mis on tavaline atribuut OCD’ks (obsessive-compulsive disorders). See omakorda mõjutab meid keskendumist ühele isikule või asjale, mille vastu meil kiindumus. Ehk kuna olin kiindunud tollesse isikusse, siis minu seroiini tase oli madalam ja kogu mu tähelepanu oli temal. Jah, kogu tähepanu.

img_9646-42-52

INIMESEST ASJADENI

Ma tean, ma räägin hetkel siin tunnetest inimese vastu, kuid seda saab muuta ka olukordade, tegevuste ning asjade poole. Ehk näiteks sul on sõltuvus kasiinos käimaks, mis toob sulle rõõmu ning rahulolu. Mis siis, kui sinu linnas on ainult üks kasiino ja see suletakse homme? Sama situatsioon toimub su ajus – ärevus, rahutus ning hormoonide tõusude ning langus.

img_9728

KUIDAS VÕITSIN TAGASI KAOTATUD VÕIMU?

Esimene olukord kustus tänu teisele noormehele. Kõik algab tegelikult sellest, et ma pidin sisestama endale, et mul on probleem. Tean, et selle ‘probleemi’ suurus varieerub inimeselt inimesele, kuid olukorra aksepteerimine on vähemalt algus. Ma tean, et see võib kõlata utoopiline ja natukene kui klišee nüüd, kuid hakkasin endale sisendama, et kui see pole mõeldud mulle, siis aeg edasi liikuda. Hakkasin samal üritusel, kus oli ka tema, keskenduma asjadele, mis mulle samuti rõõmu pakuvad – hea muusika kõrvus, kohvi olemasolu jne.

I remembered what makes me actually happy.

Sa õpid lahti laskma sellest inimesest, asjast, üritusest või olukorrast. Aksepteerisin olukorda ning rõõmustasin antud asjade üle. Inimesed tulid personaalselt mulle ütlema, et näen õnnelik välja. Küsima, miks toob mu naeratuse suile ning tol hetkel sain aru, et tulin võitjana sellest olukorrast välja… ning samuti ma TUNDSIN end õnnelikuna.

.. muidugi kui sul isikliku kogemust taolise olukorra pealt, siis jaga julgelt – loeksin heameelega.

img_9678

Pictures by Gabriel Miranda.

Dress from SheIn – here
(just 14USD)

4 Comments

  • Agnes

    Anna andeks, aga sinu eesti keel on lihtsalt kohutavaks muutunud. Jube raske on lugeda, kui kasutad segamini erinevad ajavälteid ühes lauses, valed väljendid ja sõnavormid. Proovisin alguses lugeda, aga lõpetasin, kuna raske on jutu mõttest aru saada. Viimasena jäi silma eelviimane sõna veel enne postituse lõppu -lugeksin.
    Kommentaar ei ole pahaga mõeldud. Aga kas tõesti on välismaal elamine sinu emakeelele niivõrd laastavalt mõjunud? Või kirjutad lihtsalt hooletult ja kiiresti? 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • BIRKT

      Suur aitäh, et kirjutasid!
      Tegelikult on mul alati eesti keelega natukene probleeme olnud, kuid välismaal elamine pole seda kindalasti paremaks teinud ehk see on valdkond, millega peaksin igapäevaselt töötama (eriti olles blogija). Alati kui postitust teen, siis loen mitmeid-mitmeid kordi läbi ning proovin võimalikult palju lihvida, kuid ilmselt ei suuda kõike tähele panna. Edaspidi proovin olla tähelepanelikum.. ning aitäh, et teada andsid! 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • H

      Mu meelest jutu alguses sõna “tallendades” oli nii lõbus eksitus. 😀 hea sõna, peaks sellele tähenduse mõtlema! 😀

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • BIRKT

      Hahah, appi, ma isegi ei tea kust mul see sõna peas.. 😀

      Siden  ·  Svar på kommentar

Write a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *