Changes over the years..

LET’S TALK ABOUT MY ENGLISH

No nii, tunnen, et pean ühe teema ülesse võtma. Minu inglise keel. Jah, ma õpin inglise keeles ja see on mu igapäevane keel siin Taanis, kuid mida aeg edasi, seda enam näen, et inimestele siin jääb see “ette” (siin, kui blogis). Olen mitmeid kommetaare saanud selle teema kohta ja täpsustan kõik nüüd lähemalt ära.

Olen terve enda elu inglise keeles väga nõrk olnud – alati saanud rääkimisega hakkama, aga kuna grammatika ning sõnavara väike (oli vähemalt, nüüd veidikene suurem), siis ei olnud ma just kõige tugevam selles. See on rohkem selle tulemusena, et mu inglise keele õpetajad on olnud sõna otseses mõttes nõrgad (v.a. 11. klassis).

Rääkides igapäevaselt inglise keeles, siis keegi ei tule minu juurde jutuga “sa jätsin “the” sealt ära” või et “hääldasid seda sõna valesti, tegelikult on nii..”, tänu millele ma ka grammatika osas ei arene. Kui inimene saab mõttest aru, siis siin on see the most important. Samuti ka koolitöödega. Ma kirjutan projekte ja töid inglise keeles, kuid juhendajatele on see tähtis, et ma saan aru mida tähendab näiteks “Balance sheet”, mitte kas ma kirjutasin teksti selle kohta veidi vigaselt või ei – keegi ei paranda seda siin. Igatepidi jõuame järeldusele, et ma võin küll sõnavaraliselt paremaks muutuda, aga see kuidas ma kirjutan vms., ma ei pane vigu tähele. Ma proovin nüüdseks lugeda enda tekste kümme korda läbi ja parandada nii palju kui suudan, kuid kui mulle lause “makes sense”, siis ma jätan ka selle nii.. isegi kui grammatikana vigu palju. Tõesti vabandust sellepärast, kui olen lugenud kommetaare “valus on lausa lugeda” – ma tõesti annan parima.

Postitasin just ka video inglise keeles, mille nüüdseks ära kustutasin, kuna sain järjekordse kommetaari selle kohta. Rääkides, et juba video tegemine eesti keeles võib olla väike challange (vaata esimest eesti keelset puiset/häbelikku videot SIIN), siis inglise keeles tuleb omakorda närvikramp sisse, mistõttu mõtlen veel kümme korda üle ja nii tulebki rohkem vigu. 

Tunnen end juba halvasti sellepärast. I’m just a human ning ma tean, et ma ei ole selles suurepärane, kuid ma annan parima ning teades veel fakti, et 85% mu lugejates on eestlased, siis ma usun, et saate hakkama ka minu eesti keelse teksti versiooniga.. Vabandust veelkord, kui olen kedagi sel teemal häirinud!

PS! Tekst ei ole konkreetselt suunatud kellegi pihta, lihtsalt tundsin, et pean selgitama Teile. 🙂

______________________________

// Sorry, only in Estonian

DSC_0917 DSC_0992Sneak peek

7 Comments

  • :-)

    Ma ei kommenteeri kunagi mitte kuskil, kuigi olen paljude blogide/YouTube’rite jälgija. Kuid..
    Jah, su inglise keel või mis iganes keel ei ole perfektne, aga see ei ole teiste asi. See fakt, et sa üritad, näed vaeva – no.. Super ju!
    Pluss veel, et sa võtsid ette välismaal õppimise, appi kui tubli ju! Minul isiklikult on väga hea inglise keel, kuid ikka olen täiesti kabuhirmus, sest lähen välismaale vahetusüliõpilaseks.
    Minu meelest sa oled tubli :161: ja sa ei peaks neid kommentaare südamesse võtma! :147:
    Ning kuna su lugejad on enamuses eesti keelt kõnelevad noored, siis võiksid pigem ju kvaliteetset emakeelset teksti “toota” ja seal mõned kirjavead ära parandada.

    Jätka seda, mis sa teed ja tunne rõõmu sellest, eks 🙂
    Päikest

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tere päevast Birgit! Ma olen küll su blogi pikka aega juba jälginud ja elan su tegemistele igati kaasa, kuid kommentaare ma tavaliselt ei jäta. Seekord lihtsalt ei saa teisiti. Hakkasin just seda inglise keelset video postitust vaatama ja poole pealt jäi see katki, kuna video eemaldati 🙁 Nii kurb. Ja siis nägin, et oled avaldanud selle postituse. Blogi võlu ongi just selles, et see on selline vaba keskkond kus ennast väljendada ja tähenärijad võiksid oma energiat palju tähtsamatele asjadele pühendada kui teise inimese tuju rikkumine. Sa oled väga siiras ja armas inimene, su blogi ja videod on väga kiftid ja ära palun lase negatiivsetel kommenteerijatel ennast tagasi hoida. Minul oli just vastupidine probleem, et elasin umbes 10 aastat välismaal ja kui hakkasin eesti keeles kirjutama, siis pabistasin hirmsasti ja kahtlesin iga sõna ja lause õigekirjas. Ühel hetkel aga sain sellest üle ning leidsin, et kui isegi mu endised emakeele õpetajad suudavad mu postitusi lugeda ja videosi vaadata ilma, et neil närvid krussis oleksid, siis ma tean, et tegelikult ei ole see nii tohutult tähtis. See, mida rohkem sa inglise keeles räägid ja kirjutad, seda enesekindlamaks see sind keeleliselt teeb ja need õiged lausevormid ja sõnad hakkavad iseenesest paika loksuma. Igatahes, see tunne on mulle tuttav ja soovisin sinusse natuke positiivset emotsiooni süstida ning loodan, et mul see pisut ka õnnestus. Ole sama tubli, julge, siiras ja särav edasi ja ära võta seda negatiivsust hinge, mis mõne pahura inimese seest välja tuleb. Palju ilusat! Ootan uusi videosid ka 😉 Merit.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Belrosio

    Appi, tõite mõlemad mulle pisarad silma ning totaalselt nõustun Teiega. Lihtsalt tekkis järjekordselt väike šokk, mistõttu ka video kustutatud sai ning see postitus tuli.

    To 🙂 – Vahetusõpilaseks, kui vinge!! Täiesti tean seda hirmu, kuid kogu see kogemus on seda väärt – elamus terveks eluks, mida võimatu unustada 🙂
    Tõid mulle enda sõnadega naeratuse suule, aitäääh! :blush:
    Ning just, olengi teinud kokkuvõtte, et videod tulevad eesti keeles nüüdsest, ja positustesse üldiselt paar lauset inglise keeles (ehk siis lühike kokkuvõte kõigest inglise keeles ainult 🙂 )

    To Merit – Oih, I’m sorry! Mõtlesin just, et kuna panin alles ülesse, siis keegi ei pane tähele kui see kadunud on, kuid ilmselt mitte. Heastan selle teiste videodega 🙂
    Ja tõesti, suur aitäh su armsate sõnade eest – tõesti paitavad südant!!! :relieved:
    Eks see nii ole jaa, et mida rohkem räägid, seda paremini jääb külge.. kuigi minu “häirivad faktorid” on need olnud, et õpin veel taani keelt ning nüüd lähen Prantsusmaale, kus inglise keel on üldse kui kuupealt kukkunud.. Oeh, ükspäev küll saab see puhtalt suhu 🙂

    SUUR AITÄH ja kallistus Teile mõlemale, tõite naeratuse suule ja süstisite julgust mulle!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

    Miks need eesti keelsed kommenteerijad üldse seda inglise keelset loevad? 😀 Hahah. Einoh selles mõttes, et … põhi eesmärk on anda edasi mõte ja sisu.
    Mina cheerin igati kaasa sulle ja nõustun täielikult eelnevate kommenteerijatega.
    Keep up the work ja ära lase negatiivsetel kommentaaridel tuju alla viia. 🙂 PÄIKEST!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Belrosio

      See küsimus on mul endalgi tekkinud, kuid vot loetakse 😀
      Ning aitäh, ei tasu võtta jah südamesse midagi.. Kõik ei peagi kõigile meeldima 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pole

    Ma ei ole kursis sinu inglise keele oskusega, aga vaatan halvustavalt neile kellele selline asi ette jääb. Kui ei praktiseeri, siis ju ei õpi. Kõige hullem ongi see kui negatiivsete märkuste tõttu tekitatakse hirm eksida. Mina elan välismaal ja siin teistega suheldes ei tunne ma mingit ebamugavust oma veidi vigase keeleoskuse ees, ma ju üritan ning minust saadakse aru. Samas teiste eestlaste seas mulle ei meeldiks võõrkeeles kõneleda, sest eestlased ise on selles osas kõige kriitilisemad. Igastahes, edu keeleoskuse arendamisel ja ära tee pahuratest vinguviiulitest välja 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Belrosio

      Just, ning see, et ma üldse üks päev otsustasin inglise keeles siin veidi kirjutada, oli mulle suureks katsumuseks – kuna tean, et pole selles nii suurepärane. Ning nii ongi, et kui sa elad välismaal, suhtled teistega, siis nii kaua kuni saame üksteisest aru, keegi ei tule vigu parandama.
      Kahjuks on see jaa nii, et eestlased üpris kriitilised selles valdkonnas – eks see ole sellepärast ka, et tegelikult eestlased valdavad üldiselt väga hästi inglise keelt (kui hakata mõne teise maaga võrdlema) ning samas, eks see ole positiivne fakt.
      Ning aitäh sulle, harjutamine teeb meistriks! 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Write a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

Changes over the years..